U dane kad se vjetrovi smire i more postane prozirnije nego što je bilo, ukažu se ponegdje oblici neobičnih predmeta i građevina. Tad povjerujemo da smo otkrili galiju potonulu s bogatim tovarom, drevnu palacu s kolonadama, ostatke antičkoga grada ukrašena statuama. Lelujavi obrisi dočaravaju pamćenje, olupine povijest, ruševine sudbinu. Mediteran je kolekcionar koji krije svoja blaga.

---------

Ribare se obično prikazuje (ne samo na provincijskim slikama) s licem i čelom izbrazdanim od sunca i vjetra. Ne vidi se pritom da su im ruke nažuljane, dlanovi otvrdnuli od soli i mreža, leđa iskrivljena od vesala i konopa. Stari ribari psuju, ali ne kradu…

---------

Ljudi sa Sjevera često poistovjećuju Mediteran s Jugom. Nešto ih vuče k njemu i onda kad ostaju privrženi drugim morima. Možda je to "vjera u Jug" o kojoj je govorio nesretni filozof.
Mediteranstvo se ne nasljeđuje, nego stječe.

---------

Po načinu na koji plivamo može se ustanoviti odakle smo – s koje smo obale došli, s otoka ili poluotoka, s gornjega ili donjega toka rijeke, iz manjih ili većih zaljeva. Nisu svi najbolji plivači rođeni uz more.
Razlikuju se, na samoj obali, oni koji plivaju iz nužde od onih koji to čine samo zato što žele plivati – sve razloge zbog kojih to žele nije moguće saznati.

---------

Valovi utječu na odnose mora i primorja. Imena im ovise o tome odakle ih se gleda i što se od njih očekuje - s broda i s obale ne gledamo jednako i ne očekujemo isto.
Pri plovidbi najvažnije je kakva im je snaga i kolika visina, udaraju li o bok, pramac ili krmu, kako im odolijevaju sam brod i njegova posada.