Priručnik za neodlučne, posrnule i loše čitatelje

 

 

Projekt je ciljno usmjeren potrebama učeničke populacije u dobi od 15.-18. godine, kada ta adolescentska skupina obično gubi interes za čitanjem.

 

Metodologijom metakognitivnog pristupa koji učenicima daje alate za razumijevanje i proučavanje pisanih tekstova i raznim motivacijskim aktivnostima implementirati će se najbolje prakse i metode kako bi se definirali najučinkovitiji načini za uspješnu promociju čitanja među neodlučnim, posrnulim i lošim čitateljima. Aktivnosti će učenike potaknuti na interakciju, kreativnost i konačno shvaćanje ključnih koncepata motivacijskih koncepata.

 

Projekt priručnik za neodlučne, posrnule i loše čitatelje tretira pismenost kao bitan dio ljudskog prava na obrazovanje. Pravo na pismenost u ovom projektu pretvara se u pravo na podršku: nitko tko se bori sa pismenosti ne bi trebao biti ostavljen da se s tim bori sam. Ukazujući na potrebe neodlučnih, posrnulih i loših čitatelja, projekt ima za cilj poboljšati njihove vještine čitanja pomažući im da prevladaju nedostatak samopouzdanja u svoje sposobnosti kao i njihov nedostatak motivacije. Primjenom metakognicije i strategija čitanja s razumijevanjem, neposredno uključenih u konačni proizvod ovog projekta, njihovo čitanje postati će mnogo svjesnije i strateško. Takva praksa imati će pozitivan utjecaj na motivaciju za čitanjem omogućujući učenicima vježbanje autnomnosti i sposobnosti razmišljanja sa krajnjim utjecajem na razvoj njihovih samoregulacijskih kapaciteta. Glavni cilj projekta promjena je percepcije neodlučnih, posrnulih i loših čitatelja o njima samima, inkluzijom i radom na različitim tekstovima.

 

Više informacija o projektu i aktualnim aktivnostima možete pronaći na:

 

Webu projekta

 

Facebook stranici projekta