Održano 21. svibnja 20014., 17:00-18:30h, ONLINE

Poveznica na snimku - Dino Milinović

 

Prilikom pristupanja ponekad su potrebni i ovi podaci:

Recording URL: https://www.livemeeting.com/cc/mspp/view

Recording ID: Pisci_Dino-Milinovic

Attendee key: Participant

 

"Skriveno" - Dino Milinović

Gost programa Pisci na mreži je DINO MILINOVIĆ, povjesničar umjetnosti i romanopisac (skriveni dramatičar i pjesnik), arheolog, onaj koji preslaguje prošlost, tražeći u njegovu tekstu (tekstu prošlosti) ključeve i mjesta s kojih se drukčije vidi i sagledava naša suvremenost, mrak koji skriva tajne i uzroke događaja koji nas zatječu, iznenađuju ili nam ostaju neprozirni. Kriminalistički zapleti i povijest, zakonito i nezakonito, napeto i neizvjesno, politika, ideologija i pojedinačna sudbina – eto prostora njegovih romana, njegova pisanja.

 

Namjera nam je u razgovoru s Dinom Milinovićem, a u idućim virtualnim susretima i s drugim hrvatskim autorima, autoricama, saznati: tko su oni, kako, zašto i za koga pišu? Željeli bismo s našim gostima na mreži, s hrvatskim piscima (različitih generacija, poetika, zanimanja…) i s vama – prisutnim učenicima i nastavnicima, sa sudionicima na udaljenim mjestima – ući u njihove radionice, proći labirintima njihovih književnih tekstova, dobiti pouzdaniji uvid kako i gdje žive, što čitaju, što im je važno u procesu pisanja, što misle o novim tehnologijama i mogućnostima komuniciranja s drugima, koji su njihovi uzori i životni izbori?

 

Ukratko: htjeli bismo izravno, u razgovoru, različitim pitanjima i novim, drukčijim odgovorima, učiniti složenu mrežu hrvatske književnosti (kulture) dostupnom i preglednom za čitanje, kretanje, stjecanje različitih iskustava i za uživanje. Želimo saznati kako čitati hrvatske pisce i njihove tekstove, želimo ih upoznati i učiniti vlastito vrijeme važnijim i boljim nego što nam se, nerijetko, čini da ono jest.

Vjerujemo da su za ovu priliku razgovor s Dinom Milinovićem, odnosno njegovi tekstovi i njegov nama ispričani život, više nego dobar i uzbudljiv izbor.

 

Molimo vas pročitajte ponuđene tekstove, potražite u knjižnici i na internetu knjige i tekstove Dine Milinovića da biste saznali više od onoga što sada znate o njoj. Čitajte, pitajte i sudjelujte s nama. Izbor glazbe, fotografija, scene iz filmove, ilustracije, ako ih bude, također su dio onoga što nam želi reći o sebi.

 

Bilješka o autoru:

 

Dino Milinović rođen je 1959. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao povijest umjetnosti i arheologiju. Završio poslijediplomski studij na Sorbonni u Parizu. Živio u Parizu i New Yorku. Od 1991. do 2001. godine radio kao tajnik Hrvatske komisije za UNESCO i savjetnik za kulturu pri Veleposlanstvu RH-a u Parizu. Od 2001. godine predaje na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Objavio je nekoliko dramskih tekstova, među kojima Svijet je muškog roda (Mogućnosti, 1999) te tri romana Kradljivac uspomena (Znanje, 2002), Tamo gdje prestaje cesta (Mozaik knjiga, 2007) i Skriveno (Meandar Media, 2013). Kradljivac uspomena je uvršten u uži krug izbora za književnu nagradu Jutarnjeg lista (2003) i prema njemu je snimljen film (2005).

 

PRILOZI:

 

Autorski tekstovi

D. Milinović, Skriveno, ulomak, 2014

D. Milinović, Svijet je muškog roda, 2014.

D. Milinović, Zone, 2014

 

Korisni linkovi i mjesta

http://www.hrvatskiplus.org/index.php?option=com_content&view=article&id=694:dmilinovic&catid=71:autori&Itemid=106

http://www.sandorf.hr/authors_det_hr.php?autoriPage=2&autor_id=14

http://www.jutarnji.hr/dino-milinovic-skriveno/1174362/

http://www.lupiga.com/knjige/kradljivac-uspomena

 

 

Voditelji programa Pisci na mreži

 

Mirela Šikić–Barbaroša, AZOO

Miroslav Mićanović, AZOO


O knjizi Kradljivac uspomena (2002)

Sve te literarne reference i citatnost kojima Milinovićev rukopis obiluje, kao i nekoliko likova koji eksplicitno izlažu svoje spisateljske ambicije pretvaraju ovaj roman u posvetu Gutenbergovoj galaksiji, odnosno pisanoj riječi koja sve više gubi bitku i značaj u suvremenoj civilizaciji slike.

Inače, Gawain je vukovarski veteran te se ispostavlja da njegova potraga za Križanićem nije predodređena da ga dovede do cilja već da ga izbavi od mjesta s kojeg polazi (odnosno bitke za Vukovar koju i 8 godina poslije on gotovo svakodnevno ponovo proživljava).

Kako se priča odmotava otkrivamo i ljubavnu priču koja ispod špijunske proviruje, a postupno se razotkrivaju i neslućene veze između Gawaina i Križanića, koji ovome postaje Arijadna pomažući mu da iznađe izlaz iz labirinta svoje praznine i ratne traumatiziranosti.

Istovremeno to je i priča o gubitku ideala i tankoj liniji između pro bono patria i pro bono sua", ali osim što kritički progovara o hrvatskim tajnim službama i njihovim opasnim igricama, Milinović ukazuje i na grijehe stranih, promatračkih i inih, misija na Balkanu.

 

 

O knjizi Tamo gdje prestaje cesta (2007)

Negdje u Iraku, jedan hrvatski vozač kamiona uhićen je pod optužbom da prenosi ilegalne fotografije vojne baze koalicijskih snaga. Istodobno, u Jeruzalemu, vojni ataše u hrvatskom veleposlanstvu doznaje da je njegov mlađi brat nestao u Iraku. U Zagrebu, djelatnik Ministarstva obrane mora se suočiti s činjenicom da je nestali vojnik plaćenik koji je možda prebjegao na stranu iračkih pobunjenika. U trokutu između Hrvatske, Izraela i Iraka odvija se potraga u kojoj netko traži brata, netko vukovarskog borca, a netko izdajnika.
Drugi roman Dine Milinovića Tamo gdje prestaje cesta napet je triler baš kao i njegov prethnodnik roman Kradljivac uspomena. Odlično ispripovijedanom pričom u kojoj su svoje logično mjesto našli mnogi događaji o kojima smo u bliskoj prošlosti čitali s naslovnih stranica dnevnoga tiska i gledali u prvim minutama udarnih televizijskih vijesti, ovaj roman potvrđuje da je Dino Milinović uspio potvrditi status nove književne zvijezde koji je nagovijestio prvim romanom.

 

 

O romanu Skriveno (2013)

Domišljanje prošlosti, koja iskrsava izvan uobičajene kronologije i naizgled se neočekivano upliće u živote ljudi, samo je jedna od mogućih uputa za razumijevanje romana Dine Milinovića Skriveno. Čitajući o sudbinama nerijetko anonimnih i opsesivnih protagonista nevidljive životne scene, osjećamo se, u ovom živopisnom i uzbudljivom tekstu svijeta, uhvaćeni u mrežu intriga, slučajnosti, vjerovanja u spas društva, zajednice. Između povijesti i žanra roman Skriveno govori o neminovnom gubitku vjere, ideala, ali i o beskonačnosti ljudskog nastojanja da svijet bude bolji, koliko god su za to, nerijetko, ulog i cijena pojedinačni ljudski životi. Povodi i slučajnosti – krađa grimiznog plašta u Splitu 356. godine, dolazak carskog istražitelja i traženje glasovitog zapisa sa suđenja Isusu Kristu – isprepliću se s događajima iz gotovo mitske hrvatske 1971. godine i vode do sadašnjosti Zagreba, New Yorka. Kao u somnabulnom i nevjerojatnom snu sudaraju se u ovom povijesnom kriminalističkom romanu životi protagonista: uvijek vječno nadareni studenti književnosti, istražitelji koji vjeruju u najbolji od mogućih svjetova, profesori koji prolaze put od sjemeništa do šume, pojavljuju i nestaju usputni junaci i antijunaci: prolazni, ogorčeni, spašeni, baš kao što u životu traju, bljesnu i nestanu ljubav, sigurnost, pouzdanost… Panoptikum događaja i ljudi, nade i prozirnosti, banalnosti svakodnevice, tajni rituali i mehanizmi moći, potraga za izgubljenim rukopisom, koja se miješa s krađom knjiga iz nacionalne knjižnice, ne čini roman Skriveno samo tekstom „nevidljive prošlosti“ nego i uzbudljivim vodičem kroz čitateljevu neposrednu stvarnost i ništa manje neizvjesnu budućnost. Stari rukopis, uvijek na dohvat ruke, u neprekidnom izmicanju, slučajnost i sudbina, sreća i smrt – samo su neke od figura koje Dino Milinović kao vješt pripovjedač u romanu Skriveno pomiče, mijenja i nudi čitatelju spremnom na iznenađenja koja mu podjednako donose i prošlost i budućnost.