Zvjezdana Jembrih, rođena 1965. godine u Zagrebu. Djetinjstvo je provela u Zlataru (Hrvatsko Zagorje), a od šesnaeste godine živi u Zagrebu. Diplomirala 1990. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Intenzivno se bavi likovnom umjetnošću (izlagala na dvadesetak samostalnih i tridesetak skupnih izložbi, izvela mnoštvo prostornih intervencija /land art/ u Hrvatskoj i izvan Hrvatske).

 

Zaposlila se kao vanjska suradnica (1990), a zatim kao stalna djelatnica Hrvatskoga restauratorskog zavoda. Boravila na stručnom usavršavanju u Münchenu, na poslijediplomskom studiju u Budimpešti, gdje je 2000. magistrirala restauriranje drvene skulpture. Od 1998. asistentica, a od 2008. godine docentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za restauriranje i konzerviranje umjetnina.

Piše poeziju i prozu. Od 1995. objavljuje u književnim časopisima (Quorum, Vijenac, Nova Istra, Zarez, Jutarnji list, Vjesnik, Poezija…) i na radiju (III. program HR).

 

Od 2007. članica umjetničke organizacije Autorska kuća. Uz Sanju Lovrenčić autorica dvaju radio-dokumentaraca (Ispod lipe nam zelene, Slike povratka), objavljenih na Hrvatskom radiju, a uz Dubravka Kuhtu autorica nastavnoga dokumentarnog filma o restauriranju Sveti Ambrozije.

 

Dobitnica književne nagrade Franjo Horvat Kiš za putopis "Voćin" (2007). U Nakladi MD 2001. objavila knjigu kratkih priča Janusove kćeri sestre nevjeste, koja je 2002. god. ušla u uži izbor za nagradu  Jutarnjeg lista. U nakladi Autorske kuće objavila je knjigu pjesama Ljubavnici kraljica glad (2007), knjigu putopisa Ljetopisi (2008), a 2009. ponovljeno izdanje prve knjige, Janusove sestre.

 

U pripremi joj je nova knjiga putopisa te zbirka pjesama pod radnim naslovom Bogoljubne, bogohulne, boguugodne...

U međuvremenu se upućuje na bliža i dalja putovanja, ili je doma, u Zagrebu, ili pak u kućici podno Ivanščice, s Jurom.