FILM I MIGRACIJE U EUROPI

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA EU PROJEKTA

SVJETIONICI I POSTAJE. PUT NA ITAKU.

 

Svjetionici i postaje. Put u Itaku. (Lighthouses and Stations. Trip to Ithaca.) Erasmus+ projekt koji se bavio migracijama i cjeloživotnim obrazovanjem, a financiran je iz EU sredstava ugovorom broj: 2014-1-ES01-KA204-004354 – završio je 3. lipnja u Zagrebu konferencijom Film i migracije u Europi (Cinema and Migration in Europe). Završna konferencija održana je u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), koji slovi za najveću i najutjecajniju znanstvenu i obrazovnu instituciju u Hrvatskoj na području elektrotehnike i računarstva.

 

Događaj su pozdravnim govorima otvorili dr.sc. Predrag Pale, direktor Aquilonisa, i prodekan FER-a za znanost izv.prof.dr.sc. Gordan Gledec, koji je okupljenima izrazio dobrodošlicu u ime Fakulteta.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu g. Davor Škrlec i g. Marko Rakovec, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu, kratkim su se govorima osvrnuli na migraciju i trenutno stanje u Europi, dok je veleposlanik Portugalske Republike u Hrvatskoj, Njegova Ekselencija g. Júlio Vilela, bio počasni gost. Gđa. Beatriz Tourón iz Španjolske službe za internacionalizaciju obrazovanja (SEPIE) govorila je o programu Erasmus+ i obrazovanju odraslih, a glavni koordinator projekta g. Jesús Montero Sanchez (I.E.S. Campo de San Alberto, Španjolska), ukratko je predstavio projekt.

Nakon uvodnih govora, program konferencije nastavljen je prezentacijama intelektualnih proizvoda projekta. Grčki koordinator projekta g. Katelis Vigklas (Second Chance School of Volos, Grčka) dao je pregled web stranice projekta i proizvoda dostupnih na njoj. G. Montero Sanchez predstavio je najvažniji proizvod projekta: pedagoški vodič, novi metodološki priručnik za cjeloživotno učenje.

Prezentacija dr.sc. Palea Migracije i nove tehnologije pružila je uvid u suvremene migracije, tj. u to kako su moderne tehnologije promijenile način na koji putujemo i pomogle migrantima da ostanu u kontaktu sa svojim obiteljima i prijateljima kod kuće. Slijedio je okrugli stol Migracije u životu i filmu, na kojemu su sudionici raspravljali o temi s različitih gledišta, uključujući svoja vlastita iskustva. Sudjelovali su: gđica Valerija Radičević (moderatorica i voditeljica programa konferencije; Aquilonis), gđa Maja Weiss (slovenska redateljica), gđa María Manuela Dosil Vieites (profesorica; I.E.S. Campo de San Alberto, Španjolska), gđica Xufeng Jia (Podravka) i dr.sc. Pale.

Drugi, popodnevni dio konferencije bio je rezerviran za dokumentarne filmove o migracijama koje su snimili projektni partneri:

Ovi su dokumentarci jedan od najvažnijih proizvoda projekta i prvi su put prikazani javnosti. Dokumentiraju specifična iskustva svake zemlje s migracijama (bilo emigracijom ili imigracijom) te su vrijedan svjedok trenutnih političkih i ekonomskih previranja – koja su bila preplavila Europu i prije migrantske krize, utječući na građane tih zemalja.

Konferencija je privedena kraju završnim govorima g. Montera Sancheza i dr.sc. Palea, koji su ukratko saželi značajke projekta i naglasili njegov uspjeh.

Zaista, i konferencija i projekt bili su vrlo uspješni. Iskreno se zahvaljujemo sudionicima, gostima i svima ostalima koji su omogućili da se ova konferencija uspješno održi. Posebno smo zahvalni Njegovoj Ekselenciji g. Júliju Vileli i svojim projektnim partnerima: I.E.S. Campo de San Alberto (Španjolska – voditelj projekta), Second Chance School of Volos (Grčka), Socialgest (Portugal) and ZIK Črnomelj (Slovenija). 

 

Video zapisi s konferencije dostupni su na našem Youtube kanalu.

 

Do sljedećih projekata i pobjeda :) hvala svima.